Taková všehochuť.

Moje dojmy ze Žďáru

20. 8. 2012 18:51
Rubrika: Jen tak | Štítky: zdar2012

Tak jsem se vrátil domů z celostátního setkání mládeže ve Žďáru nad Sázavou. Abych se přiznal, zezačátku se mi moc nechtělo, ale nakonec jsem se na poslední chvíli posledního července pět minut před půlnocí přece jen přihlásil a tím zpečetil, že strávím pět úžasných dní ve Žďáru společně se spoustou mladých křesťanů.

 

Setkání překonalo všechny mé představy. Byl jsem sice už předtím na Activ8, takže jsem tak nějak tušil do čehu jdu, ale přece jen jsem nečekal, že mě toto setkání natolik "pohltí".

Navštívili jsme zajímavé přednášky, pěkné koncerty, propluli jsme se na lodičkách po rybníku, navštívili jsme Zelenou horu, pro zdraví těla jsme nachodili desítky kilometrů a "zapařili" jsme i ve skvělém BarBaru. Řeholníci a řádové sestry nám byli skvělými hostiteli. Stejně jako na Velehradě nechyběl oblíbený čajovod (pro latináře čajoaquæductus). 

Ale to hlavní byla duchovní stránka této akce. Ve středu večerní modlitba růžence se svědectvím, ve čtvrtek svědectví rodičů blahoslavené Chiary Luce Bodano a svědectví Marušky z Brna muselo zasáhnout snad každého. V pátek mše svatá s Dominikem Dukou a poté krátký skákací "koncert" s Adorade. Sobotní pouť rodin navštívili další moji známí. Nesmím také zapomenout na důležitou svátost smíření a následné odpuštění.

Jako biřmovací "absolventi" jsme se při sobotní vigílii modlii každý nad mladým člověkem, který ještě nebyl biřmován. Síla této modlitby byla obrovská, měl jsem před sebou dva mladé lidi, kterým jsem položil ruce na ramena a modlil se za ně. Moc jsem jim v modlitbě přál aby obdrželi dary ducha svatého a aby je provázel celým jejich životem. Byla to jedna z nejsilnějším modliteb v mém životě.

Jinak škoda že se neukázal Karel, ale to si spíš zoufají dodnes jeho fanynky. Rodina Žďárských a Žďároviny dokázaly vždy příjemně pobavit a správně naladit. A přes den byl k mání i časopis "Kompot", kterého mám kompletní sbírku. Vzhledem k mottu setkání „Ovocem Ducha je láska, radost, pokoj…“ je název "Kompot" přímo trefný :).

Jako účastník bych chtěl poděkovat organizátorům, přípravnému týmu, kněžím, hostům, "limetkám", našim ubytovačům a prostě všem kteří se na přípravě a hladkém průběhu tohoto setkání podíleli. Mnoho z nich nebylo vidět, ale jejich práce ano.

Pro všechny mladé lidi, kteří ve Žďáru nebyli bych chtěl jen říct toto. Když jsem byl mladší, na takovéto akce jsme nejezdili, ani nevím proč. Toto byla asi pro mě poslední akce tohoto druhu, protože na příští setkání už budu nejspíš věkem přes hranici. A tak mě i trochu mrzí, že jsem se dříve neúčastnil. Proto pokud můžete jezděte na taková setkání, stojí to za to. Nikdy nebudete litovat že jste se zůčastnili, litovat budete že jste nejeli!

Na závěr: Díky všem a hlavně Duchu svatému, který tam byl s námi a je s námi pořád. Ať se naplní heslo tohoto setkání „Ovocem Ducha je láska, radost, pokoj…“ a šíří se skrze nás dál, jak se zpívá v hymně" "... kéž poznají nás po ovoci". To přeji nám všem. Nezapomeňme, že jednou příjde sklizeň.

 

Kéž poznají nás po ovoci (hymna)

 

 

Můj králi, má spáso

 

 

Emanuel

 

Chci Tě pane chválit

 

Hledám vás

 

Pane přijď

Zobrazeno 1892×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz